Головна » 2013 » Сентябрь » 25

Затверджено Положення про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства освіти і науки України

Переглядів: 633 | Дата: 25.09.2013

Міністерство освіти і науки України затвердило Положення про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства освіти і науки України. Відповідний наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Положення  визначає перелік установлених Міністерством освіти і науки України відомчих заохочувальних відзнак , якими нагороджуються працівники апарату міністерства, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери його управління, інші працівники сфери освіти, а також вищезазначені особи після виходу на пенсію.

Визначено такі відомчі відзнаки:

1) Подяка МОН України;

2) Грамота МОН України;

3) Почесна грамота МОН України;

4) нагрудний знак МОН України «Відмінник освіти»;

5) нагрудний знак МОН України «Василь Сухомлинський»;

6) нагрудний знак МОН України «За наукові та освітні досягнення».

«Наступне нагородження відомчими відзнаками осіб, які були відзначені державною нагородою, відзнаками Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Прем’єр-міністра України, Міністерства освіти і науки України та місцевих органів виконавчої влади, можливе не раніше ніж через три роки після останнього нагородження, за винятком працівників, які досягли граничного віку перебування на державній службі і виходять на пенсію або результати роботи яких мають важливе міжнародне та загальнодержавне значення», — йдеться у документі.

Крім того, Положенням встановлено граничну кількість відомчих відзнак.

Докладніше за посиланням


Переглядів: 727 | Дата: 25.09.2013

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2013 № 607 затверджено Державний стандарт початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.

Цей нормативний документ визначає вимоги до рівня освіченості дітей з особливими освітніми потребами на рівні початкової загальної освіти та визначає оптимальний зміст та обсяг навчального навантаженнядля дітей з особливими освітніми потребами у поєднанні з відповідною корекційно-розвитковою роботою.

Державний стандарт початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами впроваджується з 1 вересня 2014 року.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2013 № 607 Міністерство освіти і науки України має забезпечити своєчасне розроблення та затвердження типових навчальних планів, навчальних програм початкової школи для дітей з особливими освітніми потребами.


Переглядів: 523 | Дата: 25.09.2013
Міністерством освіти і науки України внесено зміни до Типового положення про атестацію педагогічних працівників. Відповідний наказ набирає чинності 30 вересня 2013 року.

Згідно з наказом МОН регіональним департаментам освіти і науки необхідно забезпечити організацію та проведення до 1 вересня 2017 року атестацію керівників навчальних закладів та їх заступників, призначених на посади до 30 вересня 2013 року.

У роз’ясненнях МОН щодо застосування норм положення про атестацію зазначається, що при плануванні організації атестації керівних кадрів доцільно врахувати дату призначення на посаду керівника (заступника керівника) навчального закладу, строки проведення атестації з предметів, які вони викладають, строки проведення державної атестації навчальних закладів тощо.

Також у МОН звертають увагу керівників місцевих органів управління освітою на те, що призначенню на посади керівників загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів має передувати їх атестація.

До Типового положення також внесено зміни, які стосуються атестації всіх педагогічних працівників. Зокрема, встановлено, що атестація педагогічних працівників, які за основним місцем роботи та в навчальних закладах, де вони працюють за сумісництвом, обіймають однакові посади, здійснюється за основним місцем роботи.

Запроваджено норму, відповідно до якої позачергова атестація педагогічних працівників може проводитися за поданням відповідного органу управління освітою.

Встановлено, що кваліфікаційна категорія та педагогічне звання, присвоєні педагогічному працівнику за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії.