Головна » 2015 » Апрель » 23 » «Соціально - психологічна служба: вчора, сьогодні, завтра».
15:56
«Соціально - психологічна служба: вчора, сьогодні, завтра».

«Соціально - психологічна служба:

вчора, сьогодні, завтра».

 

“Творіть мале, але з великою любовю…!
Отримуйте задоволення від того,
що ви робите!
Та будьте щасливі коли Ваша
робота є цінною.”

    Є свята, відзначені червоним кольором у календарі. І тоді держава оголошує для всіх трудящих вихідний. Є професійні свята. Це коли всі ми згадуємо, що поряд з нами виконують свою почесну місію представники тієї чи іншої професії. А є свята, про які знають ще не всі. От про таке свято, що стало вже традицією, і піде мова.

    23 квітня 2015 року для багатьох людей, напевне, є звичайним буденним днем. А для всіх, хто причетні до захисту та збереження психічного здоров’я дітей, цей день - свято.

   16 років тому при відділі освіти була створена соціально-психологічна служба, метою якої була допомога…допомога діткам, які не встигали в навчанні, чия поведінка викликала зауваження дорослих, родинам, які не могли самостійно справитися з вихованням дітей, їх емоційним станом тощо.

   Невеличкий колектив, в якому працювало лише 8 психологів намагався охопити всіх, хто звертався за допомогою. Протягом 16 років колектив психологічної служби виріс професійно та особистісно. На сьогоднішній день в соціально-психологічній службі відділу освіти Коростенського міськвиконкому працює 43 практичних психолога та соціальних педагога на чолі з методистом, керівником психологічної служби Василенко Тетяною Олександрівною.. Хто ж вони такі, практичні психологи, соціальні педагоги, що покликанням їх професії стало лікування душ..?

    Практичний психолог та соціальний педагог – це ті, хто зацікавлений у збереженні психічного та соціального здоров’я дітей та підлітків, хто працює в інтересах дитини, хто причетний до досить молодої, але такої необхідної нашому суспільству професії. Робота психолога - це наче робота садівника,  який доглядає за різними рослинами. Саме він має побачити і зрозуміти, чому одна рослинка любить сонечко, а інша – тінь; одній подобається берег річки, іншій – вершина гори; одна росте в піску, а інша – лише в родючому ґрунті. Зрозуміти дитину, донести до інших знання про те, якого догляду потребує кожна з цих дітей – «рослинок», вкрай необхідно психологам, - інакше результат виховного впливу буде незадовільний.

Соціально-психологічна служба за останні кілька років стала більш доступною: посилилася співпраця з батьками, вчителями, представниками громадських організацій та служб.

За період свого існування соціально-психологічна служба активно здійснює свою діяльність за різними напрямками, які пов’язані з соціальним розвитком освіти та міста. Співпрацює з ПМПК (Психолого-медико-педагогічна консультація), в рамках якої відбувається психологічний супровід дітей з особливими освітніми потребами;  здійснює супровід дітей, які навчаються на індивідуальному та інклюзивному навчанні; розвиток й підтримка творчих здібностей учнів, які потребують соціального захисту; участь в організації та проведенні  Місячника з охорони дитинства, в рамках якого активізується психологічний супровід дітей соціально незахищених категорій. Створена творча група, яка працює над темою: «Психологічний супровід біженців та переселенців з окупованих територій в зв’язку з складною соціально-політичною ситуацією в Україні».У рамках роботи творчої групи з червня 2014 року проводяться тренінги, розвиваючі заняття та організовано індивідуальні та групові консультації для такої категорії сімей та їх дітей. Ведеться  скоординована  співпраця  з службою у справах дітей, управлінням праці та соціального захисту населення, відділом у справах сім’ї, молоді та спорту, кримінальною міліцією у справах дітей щодо роботи з сім’ями, які опинились в кризовому стані, з метою попередження соціального сирітства. Спеціалісти психологічної служби надають допомогу опікунській раді в прийнятті рішень щодо супроводу неповнолітніх дітей з родин, які опинились у складних життєвих обставинах. Беруть участь у Всеукраїнській акції  «16 днів проти насилля». Протягом останніх років психологічною службою впроваджувалася програма для супроводу дітей групи ризику – «Психологічний табір».

  Вагомим чинником розвитку соціально-психологічної служби стала участь в міжнародних та всеукраїнських проектах : “Польсько-український молодіжний досвід для демократії навколишнього середовища»; «Супровід дітей з освітніми особливими потребами» Ізраїль. Тісною є співпраця з  громадськими організаціями: «Допомога  батькам дітей з особливими потребами  «Школа добра».   Співпраця з обласною організацією «Працівників соціальної сфери, «Практичних психологів та психотерапевтів»; Грмадською організацією «Екомір».

    Співпрацюючи з цими організаціями психологічна служба бере участь в проекті «Соціальний розвиток міста», в рамках якого 25-26 квітня вперше відбудеться фестиваль практичної психології у місті Коростені, де залучені фахівці (практичні психологи, психотерапевти) з різних міст України, які представлять свої майстер-класи для учасників фестивалю.

   На практичних психологів, соціальних педагогів покладено велике завдання – формувати гармонію душі молодого покоління, нашого майбутнього, навчати, як забезпечити безпечний собі «внутрішній рай», без якого неможливе гармонійне існування людини. Психолог – це не  тільки професія, це – стан душі.

Отож, практичний психолог, соціальний педагог – це люди, в руках яких долі інших людей, їх подальший перебіг життя. Вони часто роблять життя дітей, дорослих яскравішим, наставляють на вірний шлях. Вони -  вірні помічники і наставники на нелегкій тернистій дорозі, де формується особистість. Їх завдання  не втрутитись у справи, а допомогти людині самостійно вирішити свої проблеми, надаючи, при потребі, соціально-психологічну допомогу.

  Вас може зацікавити...  
Категорія: Методичний кабінет | Переглядів: 457 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0