Головна » 2016 » Март » 18 » Спільний обласний науково-практичний семінар
17:11
Спільний обласний науково-практичний семінар
Спільний обласний науково-практичний семінар
відділу освіти Коростенського міськвиконкому та Коростенського міськрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління ДПтС України в Житомирській області
     На сучасному етапі розвитку української держави проблема профілактики девіантної поведінки, стресогенності серед дітей та підлітків, важковиховуваності молодого покоління набуває  особливої гостроти, оскільки молодь формується в складних соціокультурних умовах економічної та політичної кризи, суперечностей, неврівноваженості, соціальних процесів, криміногенності суспільства.
  16 березня 2016 року в відділі освіти Коростенського міськвиконкому відбувся спільний обласний науково-практичний семінар, на якому психологічна служба міського методичного кабінету відділу освіти поділилася досвідом роботи з неповнолітніми, які перебувають на внутрішньошкільному обліку, правопорушниками, підлітками, схильними до девіантної поведінки. Семінар було проведено з метою навчання психологів та представників підрозділів кримінально-виконавчих інспекцій Житомирської області.
Семінар складався з двох частин: соціально-психологічного практикуму, на якому було представлено досвід психологічної служби методичного кабінету та круглого столу за участю працівників Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Житомирського обласного центру ресоціалізації  наркозалежної молоді «Твоя перемога», практичним психологом КВК №71.  В ході семінару було висвітлено такі питання: методист ММК відділу освіти Коростенського міськвиконкому Василенко Т.О. ознайомила з структурою роботи психологічної служби міського методичного кабінету з підлітками, схильними до девіантної поведінки, та техніками індивідуального консультування правопорушників, інструментами тренінгової роботи з даною категорією. Практичними психологами Журавльовою Л.В (ЗОШ №11) та Шинкар Н. І. (ЗОШ №9) було розроблено та представлено психологічний інструментарій для діагностики важковиховуваних підлітків та проведено елементи супервізії та психологічного аналізу малюнків. З особливостями невербальних проявів девіантної та асоціальної поведінки ознайомила практичний психолог ДНЗ №20 Ніколайчук О.С.   Важливим та невід’ємним етапом супроводу такої категорії дітей є робота з родинами. Практичні психологи  Лазаренко В.В. (ЗОШ №13) та Данюк Т.А. (ЗОШ №2,3) представили на семінарі алгоритм виявлення та профілактики сімейного неблагополуччя. Психологічний супровід сімей, які опинились в складних життєвих обставинах та практичні інструменти для роботи з вище вказаними сім’ями.
Продуктивно пройшла друга частина зустрічі. Під час круглого столу була представлена  інформація про роботу Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді заступником начальника ЖОЦСССДМ  Теребей  Л.В.  Цікавою була презентація групової роботи з неповнолітніми щодо контролю почуттів та думок неповнолітніх, яку представила практичний психолог Житомирського обласного центру ресоціалізації наркозалежної молоді «Твоя перемога» Сторожук Л.В.  З особливостями психологічної роботи з засудженими ознайомив практичний психолог КВК №71 Алексейчук Л.Л.
   Виховання дітей та підлітків - одна з головних проблем сьогодення. Послаблена виховна функція більшості родин, саме тому потрібно спрямувати психологічний вплив на формування у дітей  просоціальних вмінь, конструктивного та позитивного спілкування в родині, в оточенні з однолітками. Сприяти становленню батьківської компетентності шляхом усвідомлення і осмислення механізмів діалогічного спілкування та формув
ання вмінь і навичок конструктивної взаємодії з дитиною.
Через сто років для мене не матиме  жодного значення те, в якому автомобілі я їздив, в якому будинку я жив, скільки грошей було у мене на рахунку в банку, чи як виглядав мій одяг.  Але, можливо, світ стане хоч трішечки кращим, тому що я був важливим у житі однієї дитини.
                                     Невідомий автор
  Вас може зацікавити...  
Категорія: Відділ освіти | Переглядів: 391 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1